در این سن بچه ها نباید ورزش کنند!
بررسیهای کارشناسان ورزشی و حوزه روانشناسی کودک نشان میدهد که شروع ورزش باید در سن مناسب انجام شود. ورزش آمادگی جسمانی و اعتماد به نفس کودکان را بالا میبرد، اما باخت در سنین پایین میتواند تاثیرات منفی روی روحیه آنها بگذارد.
بچهها که از آب و گل در میآیند، خانوادهها شروع میکنند به برنامهریزی. پدر کلاس موسیقی پیشنهاد میکند و مادر اصرار دارد که بچه قبل از هر چیزی باید به کلاس زبان خارجه برود. کلاسهای نقاشی، مجسمهسازی و … هم که باید جزء برنامه باشد. بعضی از این خانوادهها هم که به ورزش علاقهمندند، کلاسهای ورزشی را برای آنها در نظر میگیرند؛ از شنا و ژیمناستیک گرفته تا فوتبال، والیبال و… تصور هم این است که اگر این کلاسها را زودتر برای بچهها شروع کنند، آنها موفقتر میشوند.
دیده شده دختر یا پسر بچهای که هنوز نمیتواند بعضی از کلمات را ادا کند، در کلاسهای ورزشی دیده میشود؛ بچه هایی که مجبورند حرکاتی انجام دهند که از عهدهاش برنمیآیند. به نظر میرسد خانوادهها در آموزش دیدن بچهها عجله دارند و شاید دلیل این اتفاق مشاورههای اشتباهی باشد که به آنها داده میشود. البته تبلیغات درآمدزایی باشگاهها و سالنهای ورزشی هم در این موضوع بیتاثیر نیست. آنها برای درآمدزایی بیشتر خانوادهها را ترغیب میکنند که از سنین پایین فرزندانشان را در کلاسهای آموزشی ثبتنام کنند.
اما بررسیهای کارشناسان ورزشی و حوزه روانشناسی کودک نشان میدهد که شروع ورزش باید در سن مناسب انجام شود. ورزش آمادگی جسمانی و اعتماد به نفس آنها را بالا میبرد، اما باخت در سنین پایین میتواند تاثیرات منفی روی روحیه بگذارد. بچهها در هر سنی نمیتوانند حرکات خاصی انجام بدهند. حرکت ساده بستن بند کفشها در سنین پایین اتفاق نمیافتد چه برسد به حرکاتی مثل ورزشهای ژیمناستیک یا ورزشهای دیگر. ناتوانی در انجام این حرکات به طور حتم تاثیرات مخربی بر روحیه بچهها میگذارد که تنفر از ورزش ابتداییترین این تاثیرهاست.
در این سن، ورزش ممنوع
کارشناسان معتقدند تا قبل از هشت سالگی ورزش برای بچهها ممنوع است. آنها میگویند در این سن بازی کردن و طراحی انواع بازیها بهترین کمک برای رشد جسمانی و درگیر کردن بچهها با فعالیتهای بدنی است. در کشورهای پیشرفته بازیهایی طراحی شده که به رشد استخوانی بچهها کمک میکند. پریدن از روی مانعها، آویزان شدن از وسایل بازی، رد شدن از تونلهای روباز، دویدنهای مارپیچی و… از انواع این بازیهاست. متخصصانی که این بازیها را طراحی کردهاند، به این موضوع توجه داشتهاند که همه اعضای بدن بچهها از استخوانها گرفته تا عضلهها درگیر فعالیت شوند. آنها میگویند در این سنین بهتر است بازی در حدی باشد که انرژی بچهها تخلیه شود. این گروه مخالف کلاسهای آمورزشی هستند و نظرشان این است که یادگیری یکی، دو مهارت بچهها را خسته و کسل میکند و همه بدن آنها را درگیر نمیکند.
شنا استثناست
بعضی کارشناسان میگویند بچهها در سن شش سالگی میتوانند ورزشهایی مثل شنا و ژیمناستیک را شروع کنند اما ورزشهای دیگر حتما باید از هشتسالگی آغاز شود. البته شنا برای سنین پایین هم مانعی ندارد به این شرط که مربی یا خانواده، بچه را مجبور نکنند که تکنیک خاصی را یاد بگیرد. بازی در آب و حرکاتهایی که خود بچهها انجام میدهند خیلی بیشتر از آموزش کرال پشت و شنای قورباغه و پروانه میتواند به آنها کمک کند. بعضی از بچهها با آموزشهای اشتباه مربیان از آب و شنا میترسند و برای همیشه از این دو فراری میشوند.
اگر اجازه داده شود که کودک کمکم و بدون اصرار بزرگترها وارد آب شود و فقط بازی کند، راحتتر میتواند با آن رابطه برقرار کند. این جمله بزرگترها که «تو حتما باید شنا یاد بگیری» حالت تدافعی در بچهها ایجاد میکند. پرت کردن بچهها در آب هم بدترین راه آموزش آنها و غلبه بر ترسشان است؛ کاری که بعضی از خانوادهها انجام میدهند.
12 سالگی؛ در این سن ورزشتان را انتخاب کنید
تحقیقاتی که کارشناسان انجام دادهاند نشان میدهد در 10 تا 12 سالگی بچهها راهشان را انتخاب میکنند. آنها که روحیه گروهی بیشتری دارند، رشتههایی مثل فوتبال، والیبال و بسکتبال را انتخاب میکنند و بعضیها هم دوست دارند ورزشهای انفرادی را انجام بدهند. البته این انتخاب بستگی به این دارد که بچه در چه شرایطی فعالیت کرده در دوران برگزاری جام جهانی فوتبال گرایشها به این رشته بیشتر است.
در این سن اگر دیگر تیمهای ملی کشوری که بچهها آنجا زندگی میکنند، نتیجه خوبی گرفته باشند، بچهها آن رشته را انتخاب میکنند، نمونهاش در خود ایران اتفاق افتاد؛ سال گذشته بعد از بازیهای تیم ملی والیبال در لیگ جهانی، تعداد بچههایی که در کلاسهای والیبال ثبتنام کرده بودند، رشد قابلتوجهی داشت.